Nu har SBK satt spiken i kistan för bruksgrenarna sök, skydd och rapport i Skåne!smiley

Kanske det kommer att gå åt h…..e på flera håll i landet, vad vet jag.

Från och med 2012 kommer det att krävas minst 7 startande för att en brukstävling ska gå runt ekonomiskt. Hur ofta har vi det? Spåret är väl ok, söket kan det fortfarande hända att vi har så pass många startande i, men rapport och skydd?

Rapporten har vi nästan inga tävlande i längre, så det är nog tyvärr den första grenen som klubbarna kommer att sluta arrangera. Skyddet finns det fortfarande ett “häftigt” och “macho”-skimmer kring, så det klarar sig nog lite längre…?

Skyddet blir en dyr historia nästa år att arrangera. 400 kr/domare och 400 kr/ figurant, plus körersättning. Om vi säger att de lågt räknat har 10 mil var att köra, så blir det en kostnad för klubben på 2340 kr. För att få in de pengarna via anmälningsavgifter, krävs det 9,36 startande. Hur ofta har vi det i Skåne?!

Söket har vi som jag nämnde tidigare fortfarande hyfsat med tävlande i, däremot kan det i stället börja handla om bortlottningar här, precis som i spåret. Det blir för dyrt att plocka in ett domarpar till helt enkelt.

Självklart tycker jag som domare att det är helt ok att få bättre betalt, men inte till vilket pris som helst! Jag tror höjningen blir för stor. Detta kan man naturligtvis kompensera med att höja startavgifterna ännu mer. Men jag tror att smärtgränsen är nådd nu med 250 kr för lägre-elit. Personligen tycker jag det varit bättre att försöka påverka skatteverket att höja de där “futtiga” 18,50 kr, som de har satt som någon obestridlig gräns för körersättning! Men det är väl lönlöst? De är lika konservativa och byråkratiska som SBK!

Tävlingslydnaden kommer tyvärr också att tappa! Tänk alla de som åker runt och tävlar lydnad 2-3 ggr per månad. Det blir dyrt med en startavgift på 200 kr för klass 1-3 och 225 kr för elitklass.

Visst, det var dyrt innan också att arrangera tävlingar, nu handlar det bara om större summor. Då märks det mer och som tävlande får jag inte mer för pengarna…

… inte ens en gång en proffsigare domarkår!

Roger E Meller